30.01.2011

Cum ne inselam pe noi insine


"Era o data o barza pe nume Maia, care traia singura. Si pentru ca avea timp liber si o oarecare deschidere spirituala, se hotarase sa se formeze in relatiile umane. Acest lucru se intampla destul de frecvent in cazul berzelor, care isi doresc sa evolueze, sa se schimbe, sa devina o persoana mai buna pentru ele insele! In timpul unui curs de formare, s-a simtit atrasa de un participant la acel curs si a avut senzatia ca si acesta, la randul lui se simtea atras de ea.
Dar, fiindca el era casatorit, ea nu i-a spus nimic. In tara berzelor se intampla foarte rar ca locuitorii sa indrazneasca sa isi exprime dorintele si chiar si sentimentele, deoarece este nevoie de multa libertate interioara pentru a recunoaste si a intelege sentimentele pe care le avem.
Dupa aceea, s-au sunat de doua ori in doi ani de zile. Este putin, o sa-mi spuneti, insa se vedeau des, in grupul de formare si astfel pastrau legatura. Intr-o zi, in timpul unei pauze au vorbit intr-un mod mai personal si s-au deschis mai mult unul spre altul. Ea i-a spus ca era de neconceput sa-si paraseasca sotia pentru ea. Iar el i-a raspuns mirat ca nu intentiona sa faca acest lucru. De atunci, pentru Maia a inceput un adevarat calvar, la ideea ca nu va putea niciodata sa traiasca zi de zi alaturi de noul ei prieten.
Se pare ca exista in acea relatie de intalniri (pentru ca este bine sa dam un nume concret fiecarei relatii) o neintelegere destul de des intalnita printre berze. Aceasta provine din faptul ca unul dintre parteneri are sentimente puternice, deoarece o iubeste pe persoana de care se simte atrasa. Iar celalalt se afla mai degraba la nivelul simtamintelor, deoarece ii place in primul rand sa se simta iubit. Nu iubeste persoana in cauza, ci starea de bine pe care o are in prezenta ei. Mai exista, de asemenea, placerea starii de schimbare, mai ales cand este vorba despre un partener angajat deja intr-o alta relatie, chiar daca acest lucru este mai greu de recunoscut.
Si, cel mai adesea, fiecare dintre cei doi este convins ca iubeste. Dar, niciunul dintre ei nu-si pune intrebarea, ce anume iubeste? Sau pe cine?
Barza despre care vorbeam, pentru moment, nu putea renunta la acea relatie, chiar daca suferea. Prefera sa creada ca si partenerul ei raspunde cu aceeasi dragoste. Nu reusea sa disocieze sentimentele de ratiune. Parea foarte greu pentru ea sa isi spuna:
“Imi place mult acest barbat, ma simt foarte fericita de fiecare data cand il vad, chiar daca relatia pe care mi-o propune el nu imi face bine. Imi doresc o relatie continua, in timp ce el imi propune o relatie de intalniri, in functie de disponibilitatea lui. Deocamdata prefer sa ma amagesc si sa cred ca el ma iubeste, pentru ca acum ar fi insuportabil pentru mine sa descopar ca il intereseaza doar iubirea mea pentru el. Si, in ciuda suferintei, astept, astept…”
Dupa cum ati ghicit, probabil, o astfel de situatie poate dura ani de zile, este intr-un fel fara sfarsit. Exista si in tara berzelor relatii extraconjugale. Relatii in care se incearca sa se impace o relatie principala cu una secundara.
Ceea ce pot sa spun deocamdata, dupa ce am ascultat multe marturii despre suferinte, este ca, atat timp cat pragul de toleranta al celor doi nu este atins, relatia poate dura foarte mult timp. Cand pragul de toleranta al partenerului casatorit este atins, el va face in asa fel incat sa puna capat relatiei. Poate, de exemplu, sa gaseasca un mijloc prin care sotia lui sa descopere existenta celeilalte femei, sau sa plece in strainatate, sa se mute sau sa aiba un copil…ceea ce i-ar oferi pretextul sa incheie relatia extraconjugala.
Cand pragul de toleranta al partenerei amante este atins, cand relatia i se pare insuportabila sau are sentimentul ca nu se mai respecta, atunci, poate din suferinta sau din disperare va pune capat acestei relatii, care devenise atat de importanta pentru ea, dar numai pentru ea. Dar, deocamdata, niciunul dintre ei nu a ajuns aici. Barza nu poate accepta ideea ca s-a inselat. Nu vrea sa descopere ca celalalt nu are un sentiment real pentru ea, ci doar un simtamant pozitiv, o stare de bine in prezenta ei.
Stiti, in tara berzelor, ca si in cea a oamenilor, se intampla rar sa fii inselat de ceilalti, de obicei…fiecare se inseala pe sine insusi."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri